Energielabels voor woningen en bedrijfspanden, het hoe en waarom

U heeft vast wel eens gehoord van het energielabel. Maar wat is een energielabel nu eigenlijk? Waarom is een energielabel nodig voor een woning? En waarom energielabel bedrijfspand? In dit artikel krijgt u antwoord op de vragen waarom energielabel woning nodig is en waarom energielabel bedrijfspand zelfs verplicht is.

 

Het energielabel, een korte uitleg

Een energielabel is een door een document wat aangeeft hoe energiezuinig een woning of bedrijfspand is. Het energielabel kan variëren van zeer duurzaam (energielabel A) tot en met totaal niet duurzaam (energielabel G). Het energielabel wordt opgesteld aan de hand van de eigenschappen van een woning. Dit laat hoe het pand geïsoleerd is, op welke manier er wordt verwarmd en of er duurzame technieken worden gebruikt om energie op te wekken. Het energielabel is sinds 2015 verplicht voor woningen die in de verkoop gaan en ouder dan 10 jaar zijn. Voor bedrijfspanden geldt dat er een energielabel aanwezig moet zijn als het pand verkocht wordt of verhuurd. Als er niet aan deze verplichting wordt voldaan en er dus geen energielabel aanwezig is dan kan er door de overheid een boete worden opgelegd. In het geval van een woning kan dit oplopen tot meer dan €400,- en voor bedrijven zal dit zelfs tot €20.000,- kunnen oplopen.

Waarom energielabel woning?

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen voor u en waarom energielabel woning voor u van belang kan zijn? Als bewoner is het goed om te weten wat het energieverbruik van uw woning is en of het energieverbruik omlaag kan. Door aanpassingen aan uw woning aan te brengen zoals bijvoorbeeld nieuwe of verbeterde isolatie kunt u al een aanzienlijke besparing realiseren. Een energielabel dat wordt opgesteld voor uw woning kan u hier inzicht in geven. Voor woningzoekenden is het goed om een energielabel te kunnen zien en zo een vergelijking te maken met soortgelijke woningen. Zo kunnen potentiële kopers schatten wat de verwachte kosten zullen zijn. Ook voor u is het van belang om een goed energielabel aan uw woning te hebben hangen als u deze wilt verkopen. De duurzaamheid van uw woning kan bijdragen aan het bepalen van een gunstige verkoopprijs. Dat is waarom energielabel woning belangrijk is voor u en de verkoop van uw woning.

Waarom energielabel bedrijfspand?

Als u in het bezit bent van een bedrijfspand en u bent van plan om deze te gaan verhuren of verkopen dan zult u een energielabel moeten laten opstellen. Waarom energielabel bedrijfspand nodig is denkt u? In eerste instantie omdat dit vanuit de overheid verplicht is gesteld en als u hier niet aan voldoet u een hoge boete kunt verwachten. Ook is het voor u als verhuurder of verkoper handig om te weten hoe duurzaam uw bedrijfspand is. Dit kan bijdragen aan de huur- of verkoopprijs. Voor de nieuwe huurders of kopers van het pand handig om te weten welk energielabel er aan het pand is toegekend. Zo kunnen zij een vergelijking maken en schatten wat de verwachte energiekosten zullen zijn.